Стъкла и стъклопакети

Комфорт и енергиен контрол

Стъклото с покритие, независимо дали е ламинирано или сглобено в двойно или тройно остъкляване, осигурява повишена защита срещу студ (чрез отразяване на топлината обратно в сградата) и срещу топлина (чрез отразяване на лъчите на слънцето). Всъщност и двете функции обикновено са комбинирани, като по този начин се гарантира не само по-добър енергиен контрол, но и опазване на околната среда.

Безопасност и здраве

Ламинираното или закалено стъкло предпазва от наранявания и предпазва имуществото от вандализъм или инцидент. Огнеупорното стъкло предпазва от пожар, като намалява или дори напълно блокира топлинното излъчване от 30 до 120 минути, в зависимост от неговия състав. Акустичното изолационно стъкло предпазва от външно шумово замърсяване и допринася за здравето и спокойствието на обитателите на сградата. Антибактериалното стъкло от своя страна осигурява забележително представяне за по-добра хигиена в обществени помещения (хотели, болници и др.). И накрая, анти-UV стъклото помага да се предотврати увреждането на кожата.

Калкулатор за енергийна, соларна и др.
характеристики на стъкла и стъклопакети

http://www.yourglass.com/

Според своята функция стъклата биват:

Външни стъкла
Стъклото е материал, който се подобрява постоянно и може да се използва и в почти неограничен брой приложения.
То може да бъде:

 • цветно стъкло (оцветено стъкло Planibel и Stopsol с цветни покрития),
 • шарено стъкло (Artlite, Imagin и Stratobel),
 • дебело стъкло (Planibel Linea Azzurra)
 • отразяващо стъкло (Stopsol and Stopray).

Цветовите опции могат да бъдат избрани, за да се създаде хармония или контраст.
Хигиенни
Антибактериалното стъкло има антимикробно действие и елиминира 99,9% от всички бактерии, които се образуват на повърхността му, като същевременно предотвратява разпространението на гъбички. Това го прави идеален за места, където хигиената е задължителна (бани, болници, …). Антибактериалното стъкло е подпечатано със специална маркировка, която го удостоверява като AB.
С изолационни свойства
* По отношение на шума
За да се намали нарастващото въздействие на шумовото замърсяване в ежедневната ни среда, има решения, които могат да намалят шума с 50 dB или повече. Този вид акустично представяне се постига чрез използване на описаните по-долу техники.

 • еднокамерен или двукамерен стъклопакет с различна дебелина на стъклата
 • увеличаване на масата на стъклото;
 • използване на ламинирано стъкло, особено акустично ламинирано стъкло като Stratophone.

* По отношение на топлината

 • Конвенционално изолиращо стъкло Thermobel
 • Стъкло с ниска излъчвателна способност. Това са изолационни стъкла с покритие (Sunergy, Planibel G, Stopray, ipasol, iplus), което може да намали загубите на енергия до една пета от нивото на обикновените единични стъкла.

Безопасност и сигурност

Пожароустойчиви
Съществуват два основни критерия за класификация на огнеустойчивост – критерия за забавяне на възпламеняване и критерия за огнеустойчивост. Pyrobelite: огнеупорно стъкло, сглобено с помощта на два или повече инкрустиращи междинни слоя, които се разширяват в случай на пожар.
Устойчиви на експлозия
Експлозионното ламинирано защитно стъкло е проектирано да остане на място, след като издържи на ударна вълна, създадена от външна експлозия. Експлозионното стъкло е идеално за банки, полицейски участъци, магазини за бижута, съоръжения за петролна промишленост и други подобни.
Защитно
Ламинираното защитно стъкло осигурява защита от вандализъм и пробив и защита от кражба. Ламинираното защитно стъкло предотвратява или забавя пробива. Нивото на защита, което се осигурява, зависи от броя и дебелината на междинните слоеве, използвани в ламинираното стъкло.
Непробиваемо от куршуми
Непробиваемото ламинирано защитно стъкло е проектирано да издържа на определен брой куршуми, изстреляни от различни видове оръжия, използващи различни видове боеприпаси.

Соларен контрол

Стъклата помагат да се контролира количеството слънчева енергия, която влиза в сградата, което спестява пари, като намалява количеството енергия, използвана от отоплителните и климатични системи, и повишава комфорта в сградата, като контролира вътрешните температури и нивата на осветление. Контролът на слънчевата енергия, изразен в соларния фактор на стъклото, ще варира в зависимост от: количеството топлина, абсорбирано от стъклото и количеството на отразената топлина.

Planibel Clear
Универсално, гладко, прозрачно стъкло с различни дебелини. То може да се обработва по всякакъв възможен начин (шлифоване, огъване, закаляване, …) и често се използва като основно стъкло за цяла гама стъклени изделия, включително:

 • Огледала и боядисано стъкло, гравирано матово стъкло
 • Закалено и ламинирано стъкло, стъкло за безопасност и сигурност
 • Стъкло с покритие: стъкло за слънчево управление и изолационно стъкло
 • Двойно остъкляване и тройно остъкляване

Planibel Colored
Гладко, цветно стъкло, което се предлага в няколкоцвята PrivaBlue, Dark Blue, Azur, Bronze, Gray и Green. Красотата се крие във факта, че цветът е вложен в самото стъкло, така че интензивността на цвета зависи от дебелината на стъклото. Използва се в строителството в региони със значително слънцгреене като рентабилен начин да се филтрира светлината и топлината при ниско ниво на отразяване на светлината.

Stopsol
Като най-известната марка стъкла с покритие в света, Stopsol е марка, призната за невероятната си естетика благодарение на комбинацията от брилянтни покрития и разширената гама от цветно стъкло. Тази гама от стъкло с твърдо покритие осигурява неприкосновеността на личния живот и комфорта на хората в сградата и намалявайки разходите за климатици поради ниския си слънчев фактор. Освен това този продукт може да се използва по различни начини: като единично стъкло (темперирано или не), като ламинирано стъкло или огънато стъкло, като двойно или тройно остъкляване, което води до най-високо ниво на свобода при обработката и дизайна. Разнообразна гама от различни и красиви естетики благодарение на комбинацията от три различни отражателни покрития с широка гама от цветно стъкло.

Stopray
Висококачествена гама стъкла с мека покритие. Позволяват максимално естествено осветление в сградата, но без да навлиза топлина. В резултат на това той осигурява висока слънчева защита, като същевременно е прозрачен и поддържа неутрален цвят. Винаги използван за двойно или тройно остъкляване, той е подходящ за използване във всички климатични условия, тъй като контролира навлизането на топлината през лятото и запазва топлината през зимата. Тъй като Stopray се предлага и във версии за закаляване (серия Stopray T), тази марка предлага по-голяма свобода на проектиране.
Съотношението между светлинното предаване (72%) и слънчевата защита (38%) е 1,89. Намалява разходите за климатизация и отопление, като предлага най-високо ниво на естествено осветление

Iplus
„Плюс“ в тази гама iplus се равнява на висока топлоизолация и висока светлинна трансмисия. Покритията на iplus са с трайна повърхност, устойчива на драскотини и манипулации, което я прави лесен за обработка.
Продуктите от серията iplus предлагат широк спектър от функции: Топлоизолация, запазва топлината вътре през зимата, без да се компрометира естествената светлина, „слънчево управление“, предотвратява прегряване и поддържа отлична топлоизолация (iplus EnergyN), антикондензация с продукти с единично покритие (iplus AF) или двойно покритие (iplus AF Top и iplus AF EnergyN), висока топлоизолация (iplus Top 1.1, iplus Advanced 1.0, iplus Twin Top, iplus LS). Тази гама продукти има версии, съвместими с процеса на темпериране (iplus Top 1.1T, iplus Advanced 1.0T, iplus LST, iplus EnergyNT) за подобряване на безопасността на стъклото.

Ipasol
Ipasol е най-голямата гама стъкла за „слънчево управление“ по отношение на неутрални цветове, светлинно предаване и слънчева защита.
Особено подходящ за офис сгради, гамата от меки покрития на Interpane отговаря на изискванията за невероятна неутрална естетика, върхова светлина и енергийни характеристики. Ipasol e стъкло с меко покритие, което може да се закалява. Доставя най-високото ниво на селективност (1.89) – съотношението между светлинното предаване (70%) и слънчевата защита (37%). Намалява разходите за климатизация и отопление, като предлага най-високо ниво на естествено осветление. Предлага много нисък коефициент на топлопреминаване (Ug стойност 1.1 или 1.0 W m² K).

Sunergy
Sunergy съчетава много слабо отразяване на светлината с широка гама от цветове. Тази гама от стъкла за слънчево управление с твърдо покритие гарантира добро ниво на комфорт, като комбинира ниска ефективност (ниска стойност на U) и високи свойства на слънчевия контрол (нисък слънчев фактор).

Energy
Енергийният диапазон може да се опише като гама Low-e Solar Control, съчетаващ перфектно ефективността на продуктите с ниска излъчвателна способност с характеристиките на продуктите за управление на слънчевата енергия. Той осигурява добра топлоизолация, позволява навлизането на много естествена светлина в сградата, но помага да се избегне проникването на излишната топлина. Подходящ е за всички метеорологични условия, тъй като ефективно контролира топлоотделянето през лятото и поддържа топлината вътре в сградата през зимата.

Planibel Low-E
Висококачествено стъкло с ниска излъчвателна способност.
Нискоемисионните покрития на единичното стъкло Planibel LOW-E водят до значително по-ниско потребление на енергия и емисии на CO².

Stratobel
Разработена с цел да държи хората в безопасност, Stratobel е разширена гама от ламинирано стъкло, което изглежда идентично с обикновеното стъкло, но е достатъчно силно, за да осигури защита от наранявания, падания и разрушения и вандализъм.
Прозрачната защита се осигурява от междинен слой от поливинил бутирал (PVB), пластмасов материал, поставен между два листа стъкло. Различната дебелина на стъклото и конфигурациите определят нивото на безопасност. Ако това стъкло се счупи, то се разбива на тъпи фрагменти, които се придържат към PVB. Може да се използва за защита от падане – предотвратява падането, тъй като стъклото остава заедно – дори когато е счупено, защита срещу пробив и вандализъм или защита от климатични фактори.

Stratophone
Предлага акустична изолация на високо ниво, Stratophone има същата защита като Stratobel, но също така поглъща звука. Това става благодарение на специален акустичен PVB слой, който действа като преграда от шума. Колкото по-висока е акустичната изолация на стъклата, толкова по-високо е нивото на комфорт, което оказва положително въздействие върху здравето и благосъстоянието. В зависимост от изискването за безопасност и подобрена звукова изолация, може да се комбинират различна дебелини на стъклото и брой PVB междинни слоеве и същевременно стъклото да остане напълно прозрачно.

Lacobel T
Стъкло покрито от едната страна с висококачествена боя, която трябва да бъде термично обработена. Lacobel T е първата гама от боядисани стъкла, която може да бъде незабавно нарязана и закалена. Предлага се в 10 модерни цвята. Това стъкло е здраво, безопасно и високо устойчиво на топлина, термичен шок и ултравиолетови лъчи, така че е подходящо за използване на закрито и навън. Издържа термичен шок и е пет пъти по-здраво поради процеса на темпериране. Гладката, равномерна и гланцирана външност, улесняваща монтажа и поддържането

Pyrobel-Pyrobelite
Ламинирано огнеупорно стъкло
В случай на пожар Pyrobel-Pyrobelite ламинирано огнеупорно стъкло, съдържащо прозрачно стъкло Planibel и прозрачни междинни слоевер последните се превръщат в непрозрачни екрани, които предпазват от пламъците и намаляват или спират предаването на топлина.